אתרי המשחקים בכל רחבי העולם, ובכללם אתרים ישראלים, מוצפים בשבועות האחרונים בדיונים אודות משחק הפעולה Doom 3. תופעה שהיא אפילו עוד יותר שכיחה (לצערי) מדיונים אודות המשחק עצמו, אלה דיונים אודות הורדות פיראטיות לא-חוקיות של המשחק. עכשיו ברשותכם, תנו לי להבהיר בקצרה מהי נקודת ההשקפה האישית שלי בקשר להורדת Doom 3 בפרט ובקשר ל-Warez בכלל. באמת שלא אכפת לי מה תעשו עם מה שאני אומר לכם. אתם יכולים להסכים, להתנגד, לצחוק, לצעוק, לבכות, לגלגל לכדור ולזרוק לפח (תגידו אם היה סל או לא), אבל העיקר - תקראו את מה שיש לי להגיד:
אני נגד, נגד, נגד, נגד ועוד פעם: נגד Warez. למה?
בואו ניקח את הדוגמה העכשווית ביותר - Doom 3. חברת פיתוח מסויימת - במקרה הזה id software -השקיעה לא פחות מחמש שנים בפיתוח משחק מחשב איכותי, בעלות של מיליוני דולרים, בשבילכם. כן, בשביל שאתם תוכלו להנות מהמשחק. אז בואו תסבירו לי, אם בגלל ההורדות של Doom 3 החברה מפסידה תוך יומיים 2.75 מיליון דולר, איזה תמריץ יש לה להמשיך לפתח משחקי מחשב נוספים, אם היא יודעת מראש שלא משנה עד כמה המשחק יהייה טוב, היא תפסיד כספים? אם יורשה לי להגיד, זו יריקה לבאר שאתם שותים ממנה.
אתם מבינים מה ההשלכות של המעשים שלכם? אם ה-Warez ימשיך במגמת העלייה הנוכחית שלו, תוך 15-20 שנה כל חברות המשחקים יפשטו רגל. במילים אחרות - לא יהיו משחקים.
ונעבור לנקודה נוספת: מחיר. באמת, אל תתרצו שהמחיר הגבוה של Doom 3 הוא זה שמונע ממכם לקנות אותו. בינינו, גם אם המשחק היה עולה 100 ש'ח לא הייתם קונים אותו, כי אתם מאותם אנשים שאוהבים להשיג דברים בחינם, ומהר, בלי להסתכל בכלל על ההשלכות של המעשים שלכם. הרי מה זה בכלל משנה אם בעוד עשרות שנים לא יהיו משחקים, מה שחשוב זה עכשיו, לא? אז זהו, שלא.
עוד לא נגעתי בכלל בפן החוקי של כל העניין. מה שאתם עושים זו גניבה, ובדיוק כשם שאתם לא הולכים לחנות בגדים וגונבים בגד מבלי ששילמתם עליו, ככה אני מצפה שאנשים לא יגנבו זכויות יוצרים של משחקים.
לסיכום: תחשבו טוב-טוב לפני שאתם עושים משהו שקשור ל-Warez. לא רק שאתם בעצם הופכים לגנבים, אלא שאתם גם פוגעים בתעשיית המשחקים, ולבסוף - פוגעים בכם עצמכם.
מסכים איתך (חוץ מהמילה איכותי, אבל זו כבר דעה שלי). רק ש.. לא נראה לי שזה ישנה משהו לאותם ה-לא פראיירים ( ). גם אני ניסיתי כמה פעמים להסביר לאנשים שזה פוגע בתעשייה וזו גנבה, אבל בסוף זה הסתיים "אני לא פרייר", "למה שאני אקנה אם כולם מורידים?".
סתם בזבזת את זמנך לשווא. הפוסט שלך לא ישנה דבר. אלו שמורידים ווארז ימשיכו להוריד, ואלו שלא - לא. כל מה שיצרת כאן זה רק עוד ת'רד פליימינג, ותודה רבה, אבל היו לנו מספיק כאלה כאן במשך 3 השנים שהפורומים האלו קיימים.
עם כל הכבוד, Doom 3 לא עולה 100 שקל, ואפילו לא קרוב לזה.
לפחות בארץ... אבל אם לא נקנה את זה בארץ, אז איפה? אהה כן, נזמין מחו"ל. כמובן צריך למצוא אתר שמספק משלוחים לארץ, ובמחיר סביר.. וכמובן, אנחנו צריכים כרטיס אשראי. וכמובן שלכולנו יש את כל זה כי המצב בארץ הוא מצויין, מכל הבחינות!
די לגנוב- בואו נתחיל לקנות משחקים במחירים מופקעים בכסף שאין לנו!
FIreWall, משחקי מחשב זה מותרות. אף אחד לא חייב אותך לקנות. יקר מדי בשבילך? אל תקנה. אבל גם אל תגנוב. אני הגעתי למסקנה שמשחקי מחשב זה עסק יקר מדי בשבילי, אז הפסקתי לקנות. ואני גם לא מוריד. ותראה מה זה, אני גם ממשיך לחיות.
לפחות בארץ... אבל אם לא נקנה את זה בארץ, אז איפה? אהה כן, נזמין מחו"ל. כמובן צריך למצוא אתר שמספק משלוחים לארץ, ובמחיר סביר.. וכמובן, אנחנו צריכים כרטיס אשראי. וכמובן שלכולנו יש את כל זה כי המצב בארץ הוא מצויין, מכל הבחינות!
שוב מתלוננים על המחיר? :O
בגילך אפשר ללכת לעבוד, במקום לשבת כל היום בבית ולקטר על המחירים הגבוהים.
חעחעחעחע.. צודק.
אני מיד אלך להתחיל לאסוף 300 ש"ח כדי שאני יהיה יכול להרשות לי את המשחק הנפלא הזה, שכנראה יספק מספר שעות מינימלי כמו רוב משחקי הFPS כיום, יהיה מלא בבאגים כי החברה השקיעה כל כך הרבה כסף וזמן על המנוע הגראפי המופלא שלה שיקרטע על המחשב הענתיקה שלי שלא יכלתי לשדרג/להחליף כי "השקעתי" את כל הכסף שהרווחתי על משחקי המחשב. מאגניב.
שמע Firewall, אנשים ימשיכו להוריד משחקים וגם אתה... אבל לפחות משחקים שאתה באמת מעריך- תקנה (זה מה שאני עושה). סה"כ אתה נהנה מהתחביב שלך, נכון? לא מן הראוי שתגמול לאותם אנשים שגורמים לך הנאה?
Hi... I can write only in English cuz i'm in the airport in Toronto (my flight to Tel-Aviv) is three hors from now...
so about warez... i was once really against warez but rasmi you can't do anything about it and you can't convince anyone not to download games cuz it simply doesn't work...
i bought every game i wanted (usually in freak) and although it wasn't always my money (parents :)) it was pretty expensive. thread-writer, as a gamer i think u had some situations that there was a game that u wanted to play but u were't sure if it were a game... so u could download it OR buy it. this situation happened to me a lot of times and most of the times the game sucked and i just lost 250 shekel...
another thing is that there is no "gaming culture" (geeeky word :\) in israel so you barely have any variety of games and that is only in one store - freak. and that freak (with all due respect to harel ilam and elik) is a hanut manyakit. they almost have monopol so the prices are really high and in these prices i can't buy all the games that i want.
and sometimes i only want 2 games.
so because of everything i said above i donwload once a month (really not a lot) games...
so u see these prices of freak the devil and the other reasons all of these force me to download games (again, i still buy games almost every mont)...
and i don't believe that eventually the developers and the publishers yifshetu regel (i think say go bankrupt in english) so i can still download once in a while games.
also, a lot of ppl don't have all their life to play pc games and they don't think they should spend a lot of money on something which they don't use a lot so they download games.
u can call me a boged ba gamerim but u gotta understand that sometimes u gotta lighten up and not be pissed of every little sh*t
and ziko i say sometimes "ahi" and i'm not an ars and even one geek in my class said "walla" so al tishpot
there i said it done... ha tisa od kama shaot...
btw kaniti silent storm she ze nira mishakl mamash sababa be 20 bucks and kaniti contract J.A.C.K be 10 bucks just for fun
i could buy doom 3 and every new game they have here but doom 3 is mafhid :(
חעחעחעחע.. צודק.
אני מיד אלך להתחיל לאסוף 300 ש"ח כדי שאני יהיה יכול להרשות לי את המשחק הנפלא הזה, שכנראה יספק מספר שעות מינימלי כמו רוב משחקי הFPS כיום, יהיה מלא בבאגים כי החברה השקיעה כל כך הרבה כסף וזמן על המנוע הגראפי המופלא שלה שיקרטע על המחשב הענתיקה שלי שלא יכלתי לשדרג/להחליף כי "השקעתי" את כל הכסף שהרווחתי על משחקי המחשב. מאגניב.
גוד דאממיט. מותרות. כרטיס גרפי חדש, מחשב חדש, משחק מחשב חדש, הכל מותרות. אף אחד לא אמר לך "לך תקנה", וגם לא תמות בלעדי זה. יקר לך? לא נאה לך? אל תקנה. אבל אתה גונב. ואל תגיד לי "אני לא גונב". זאת גניבה ועוד איך. כי אתה לוקח בחינם את מה שאתה אמור לשלם עליו, ואתה עושה את זה בגלל שאף אחד לא מונע ממך לעשות את זה. אז מה? בגלל שלא מונעים ממך לגנוב, זאת לא גניבה? בולשיט. או שמא, זאת לא גניבה כי לא לקחת מוצר חומרי? כי אם זה ההסבר שלך, אתה דביל ברמות הקשות. הרי במשחק מחשב, מה שעולה זה לא הקופסה והדיסק- אלא התוכן. ואתה גונב את התוכן, לא קופסה ודיסק.
לפני שהגעתי לויגיימס צרבתי משחקים ושיחקתי בעותקים חוקיים (לא הורדתי כי היה לי זבל של מחשב :\ ). אחרי כמה חודשים בויגיימס, הפנמתי את דבריהם של חברי המערכת וחברי פורומים אחרים, והפסקתי להתעסק עם עותקים-לא חוקיים. הפצרתי באחרים והסברתי להם שלא יורידו, אבל מה לעשות, כולם צחקו לי בפנים. מאילוצי תקציב (נגמר לי הכסף :( ) חזרתי להוריד משחקים לפני כחודשיים-שלושה. עכשיו יש לי עבודה, ואני חושב שאפסיק להוריד בקצב רצחני, ואקנה את המשחקים שאני באמת רוצה.
ציטוט: הכותב המקורי HatuliS ב 2004 /08 /05גוד דאממיט. מותרות. כרטיס גרפי חדש, מחשב חדש, משחק מחשב חדש, הכל מותרות. אף אחד לא אמר לך "לך תקנה", וגם לא תמות בלעדי זה. יקר לך? לא נאה לך? אל תקנה. אבל אתה גונב.
זיקו, די. צריך להנות מהחיים ולא משנה באיזה דרך אתה נהנה מהם, זה טוב.
חשבתי על משהו... אם בעצם גונבים משחקים מהאינטרנט, לא יותר שווה ללכת לחנות ולגנוב משם את המשחק? ככה הוא מקורי, עם קופסה, עם הוראות, עם סרייל נאמבר ועם הכל... שניהם גניבה, אז למה לא לגנוב את הטוב יותר?
טוב, אם כולם כבר אמרו את שלהם, אני אוסיף את שלי. אני מעודי לא הורדתי משחקים ברשת ולא צרבתי משחקים בצורה לא חוקית. זה לא מפני שיש לי קרקע מוסרית איתנה או משהו שכזה - אני פשוט מאמין בכלל הבסיסי, שאם משהו חשוב לך - שלם עליו. בזמנים בהם לא הרווחתי מספיק לקנות משחקי מחשב לא הייתי משחק במחשב. לא הייתי נוגע לפעמים במחשב שנים, כי לא היה לי מה לעשות איתו - לא כסף לשדרוג ולא כסף למשחקים. הרעיון של להוריד בכלל לא נקרה בדרכי - למה מה זה משחק מחשב? אני אוהב לשחק במחשב, אבל ממש לא הורג אותי להפסיק לשחק אם אין לי כסף להרשות לעצמי את התחביב.
יש הרבה דרכים להשיג בצורה חוקית משחקי מחשב. אפשר לעבוד בחנות משחקים ולקבל את כל המשחקים בהנחה, או לעבוד במגזין משחקי מחשב ולקבל את כל המשחקים בחינם, או שניהם (ראו מקרה הראל עילם, שלא שילם מחיר מלא על משחק שנים, נראה לי). אפשר להשאיל מחברים. אפשר לקנות יד-שניה. אפשר להשאיל בספריה העירונית (אני לא צוחק, בזו של הרצליה ממש אפשר), אפשר לחכות מעט שהמשחק יגיע למוזלים. בכלליות יש אלטרנטיבות לצריבה.
העניין הוא לא אם יש אלטרנטיבות לצריבה (ולקנייה במחיר מלא, שבתגית המחיר הנוכחית זה אכן פשע לא פחות בעיני), אלא אם מחפשים בכלל אלטרנטיבות.
-----------------
"החלק הקל היה להוציא את המוח שלי החוצה. להוציא את המוח שלי החוצה, זה היה החלק הקשה!"
פרופסור היוברט פארנסוורת', פיוצ'רמה, מסביר על לפני ואחרי של ניתוח מוח עצמי.
חברת פיתוח מסויימת - במקרה הזה id software -השקיעה לא פחות מחמש שנים בפיתוח משחק מחשב איכותי, בעלות של מיליוני דולרים, בשבילכם. כן, בשביל שאתם תוכלו להנות מהמשחק. אז בואו תסבירו לי, אם בגלל ההורדות של Doom 3 החברה מפסידה תוך יומיים 2.75 מיליון דולר, איזה תמריץ יש לה להמשיך לפתח משחקי מחשב נוספים, אם היא יודעת מראש שלא משנה עד כמה המשחק יהייה טוב, היא תפסיד כספים? אם יורשה לי להגיד, זו יריקה לבאר שאתם שותים ממנה.
האמת, לא ממש. שום עסק לא מפתח מוצר מתוך אהבה לצרכן, אלא רק מתוך אהבה לכסף.
אסף: ההצעות שהצעת נשמעות די מגוחכות - עבודה בחנות משחקים זה לא משהו שכלכך קל למצוא, ועבודה במגזין משחקים אינטרנטי - בחייך... כמה כתבי משחקים מקצועיים יש בארץ? 20-30?
מי שמשחקים חשובים לו - שיהיה נחמד ויקנה אותם. ואם לא, אז חבל.
האמת, לא ממש. שום עסק לא מפתח מוצר מתוך אהבה לצרכן, אלא רק מתוך אהבה לכסף.
אסף: ההצעות שהצעת נשמעות די מגוחכות - עבודה בחנות משחקים זה לא משהו שכלכך קל למצוא, ועבודה במגזין משחקים אינטרנטי - בחייך... כמה כתבי משחקים מקצועיים יש בארץ? 20-30?
מי שמשחקים חשובים לו - שיהיה נחמד ויקנה אותם. ואם לא, אז חבל.
כמה כתבי משחקים? אתה הייתאחד מהם... בויגיימס היו במרוצת השנים עשרות כתבים. העליתי את זה כדוגמה שעלתה במוחי והיא אכן לגיטימית, כמו שאתה ואני יכולים להעיד.
והנקודה שלי היתה שיש אלטרנטיבות לצריבה, למרות המחירים הגבוהים.
-----------------
"החלק הקל היה להוציא את המוח שלי החוצה. להוציא את המוח שלי החוצה, זה היה החלק הקשה!"
פרופסור היוברט פארנסוורת', פיוצ'רמה, מסביר על לפני ואחרי של ניתוח מוח עצמי.
אני אוהב משחקי מחשב, ואני מכור לזה. יש לי מדף מלא אריזות מקוריות עוד מהשנים שרובם נמכרו באריזות קרטון יפות ומהודרות. ואני גם חייב לציין שרוב המשחקים שקניתי ישובים על המדף ומעלים אבק - סיפוק מינימלי למשהו שעולה ככה הרבה. אני לא ייתן משהו כמו כסף להרוס את ההאהבה שלי ואת ההנאה שלי בגלל מערכת נוראית כזאת. וחוצמזה, אני לא חייב כלום למפתחות משחקים, להפך - "הלקוח תמיד צודק". הייתי פעם "לקוח" וזה פשוט לא שווה. המשחקים נהיו קצרים יותר ובעלי תוכן עילג, לא פלא שחברות משחקים נסגרות.... שילמדו לפתח משחקים איכותיים. וגם היום בקושי אפשר לדעת אם בכלל שווה לקנות כל משחק.. כי כדי לקרוא כתבות צריך גם לשלם כסף, ולהוריד דמואים גם צריך לאט לאט... כמובן שעדיין אפשר למצוא את זה בחינם אבל זה נדיר ולאט לאט נעלם.
וחברות משחקים נסגרות ונפתחות על ימין ועל שמאל, בלי שום קשר לWarez.
לכאלה שעובדים בתחום משחקי המחשב קל לדבר. תוכן חינם,משחקים שמגיעים עד לבית בעלות של כמעט כלום...
אני אוהב משחקי מחשב, ואני מכור לזה. יש לי מדף מלא אריזות מקוריות עוד מהשנים שרובם נמכרו באריזות קרטון יפות ומהודרות. ואני גם חייב לציין שרוב המשחקים שקניתי ישובים על המדף ומעלים אבק - סיפוק מינימלי למשהו שעולה ככה הרבה. אני לא ייתן משהו כמו כסף להרוס את ההאהבה שלי ואת ההנאה שלי בגלל מערכת נוראית כזאת. וחוצמזה, אני לא חייב כלום למפתחות משחקים, להפך - "הלקוח תמיד צודק". הייתי פעם "לקוח" וזה פשוט לא שווה. המשחקים נהיו קצרים יותר ובעלי תוכן עילג, לא פלא שחברות משחקים נסגרות.... שילמדו לפתח משחקים איכותיים. וגם היום בקושי אפשר לדעת אם בכלל שווה לקנות כל משחק.. כי כדי לקרוא כתבות צריך גם לשלם כסף, ולהוריד דמואים גם צריך לאט לאט... כמובן שעדיין אפשר למצוא את זה בחינם אבל זה נדיר ולאט לאט נעלם.
לכאלה שעובדים בתחום משחקי המחשב קל לדבר. תוכן חינם,משחקים שמגיעים עד לבית בעלות של כמעט כלום...
כן, כמו Looking Glass Studios, נכון?
ובכלל, אתה חי בעולם משלך, אה?
ההפצה שלהם היית גרועה. IMO. וחברות יכולות להיסגר מאלפי סיבות שאינן קשורות ל-Warez. כמובן שזאת האפשרות הכי נפוצה וסבירה, אבל לא תמיד הנכונה IMO.
אהה ועד היום אני רואה אנשים מנסים להשיג את SS2, בעיקר בצורה חוקית. וגם אני בכייף הייתי קונה אותו, כי זה בהחלט משחק ענק. ואני יודע שהוא ימכר בזול בגלל שהוא ישן.. אבל איפה לעזעזל אני אמור למצוא אותו?
בוא נשים דברים על השולחן חברה. עד שלא יפתחו מנגנון שהוא או על הכונן, או בתוכנה עצמה שמונע צריבת משחקים,
זה לא יפסק ויגדל.
לא, כאילו דוגרי, מה זה פה, נצרות? באים מראים את האור לאנשים והם חוזרים למוטב? באיזה עולם אוטופי אתם המטיפים, חיים?
לא שיש לי בעיה עם הכוונה שלכם. תפדל, באמת שכן. אבל דוגרי- זה ממש נאיבי.
עם יד על הלב וכל הרצון הטוב, לא הזזתם מילימטר. ואין סיבה שתזיזו.
בן אדם אחר שצורב הוא כבר גנב. זה לא אכפת לו, לכן הוא ממשיך. אנחנו לא נכנס לווכוח הפילוסופי של האם זה גנב או לא, כי זה ממש לא משנה (וביער שאף אחד לא שומע ורואה, האם העץ באמת נפל?) ונגיע לנקודה שהדיון הזה די עקר.
מי שצורב, צורב. מי שלא צורב לא צורב.
לדעתי זה נאיבי דווקא מחברות המשחקים לנסות להלחם בתופעה עם דרכים כל כך .......לא יעילות. אם הם היו עושים חשבון, הם היו מגלים שלפתח או להתקין איזה....מכשיר, צ'יפ, על הדיסקים, או משהו (קראתי על זה פעם מאמר שחברה ישראלית פיתחה מעין צ'יפ כזה שמונע צריבות שמולבש על הדיסק), אז הכסף שהיה עולה להם במפעל להתקין כל שבב, היה בטל בשישים לעומת ההכנסות שלהם החדשות-עתה ואין צריבות.
הם רואים שפורצים להם את המשחקים, שימציאו איזה טריק שחוסם, בידיוק כמו שהמציאו למכוניות. לא בקשו יפה מהגנבי רכב להפסיק לגנוב, נכון?